BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

luni, 14 decembrie 2009

Traditii si obiceiuri



In jurul Sarbatorilor de iarna s-au creat de-a lungul timpului o multime de traditii si obiceiuri.

Taierea porcului, in ziua de Ignat, pe 20 decembrie, este o traditie mostenita din mosi stramosi care isi are originea in practicile ritualice ale dacilor cu ocazia solstitiului de iarna. Aceasta inca se pastreaza, mai ales in mediul rural.
Toata familia se trezeste de dimineata,dar la taierea propiu zisa, nu trebuie sa asiste copiii si persoanele miloase , caci porcul moare greu iar carnea nu va fi gustoasa. Dupa ce animalul a fost parlit, se aseaza o patura sau un cojoc pe el, iar copiii trebuie sa se urce pe el, sa "il calareasca". Se zice ca astfel vor fi feriti de boli tot anul. Dupa ce porcul a fost taiat, transat si toate cele, femeile pregatesc "pomana porcului". Aceasta este constituita din carne macra prajita, slanina, ceapa si mamaliga. Bineinteles ca este udata cu tuica fiarta si vin din belsug.


O alta traditie este coacerea cozonacilor. Va mai aduceti aminte cand eram copii, iar in Ajunul Craciunului toata casa era invaluita de o mireasma dulce si calda ? Mirosul de cozonac ne duce mereu cu gandul la Craciun. Se spune ca acest obicei este legat de slavirea graului. Conform traditiei, daca ai cozonac pe masa inseamna ca sarbatoresti. Pe langa cozonac , pe mesele romanilor se mai gasesc traditioanalele sarmalute in foi de varza ori vita de vie, toba , carnati,caltabosi, tuica si vin.


Una dintre cele mai frumoase si raspandite traditii de Craciun este colindatul. Ritualul incepe de obicei in seara de 23 decembrie . Atunci cetele de copii, colindatorii, vin cu "Mos Ajunul" . Acestia canta :" Buna, buna seara la Mos Ajun! Ne dati ori nu ne dati! " , versuri stiute de noi si cantate cu atata drag in copilarie. Daca persoanele colindate nu deschid usa colindatorilor, energiile negative se resfrang asupra casei lor. Colindatorii sunt rasplatiti cu nuci, covrigi,mere , sau bani. Colindele vestesc Nasterea Domnului si transmit urari de sanatate, bunastare si implinirea tuturor dorintelor.


In seara de Ajun se impodobeste bradul. Aest obicei vine de la popoarele germanice.Bradul simbolizeaza , prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnifica cunoasterea si bogatia.
In zilele noastre, impodobirea bradului a devenit cea mai iubita traditie. Toti copiii asteapta acest moment cu emotie in suflet si cu nerabdare.
Bradul este tinut in casa pana la Sfantul Ion, fiind aruncat apoi pentru a face loc noului an.


De traditia impodobirii bradului este legata si cea a cadourilor aduse de Mos Craciun. El este un batranel vesel , cu barba lunga si alba, imbracat intr-un costum rosu. Dar nu a aratat intodeuna asa. Se spune ca Fecioara Maria si Iosif umblau prin Bethleem in cautarea unui loc pentru a innopta. Dar Mariei i-a venit sorocul si a cerut gazduire chiar la casa batranului ursuz Craciun. Acesta i-a alungat dar sotia sa, miloasa si cu inima blanda, i-a gazduit in grajd. Cand Craciun a aflat i-a tait mainile nevestei lui. Aceasta s-a dus plangand la pruncul Iisus, si asezandu-se langa ieslea lui, mainile i-au fost puse la loc. Vazand minunea, batranul Craciun si-a cerut iertare, si a facut promisiunea de a fi un om bun si milostiv. Se spune ca acesta a devenit Mos Craciun si de atunci imparte cadouri copiilor. Aceasta este doar una dintre legendele lui Mos Craciun. O alta spune ca el ar fi de fapt Mos Nicolae, cel care a ajutat trei fete sarace pentru a se marita, punand banuti in ciorapeii lor. Miturile legate de acest personaj magic sunt foarte multe. Cert este ca noua ne-a invaluit copilaria intr-o aura fermecata si ca face copiii din lumea intreaga sa fie cuminti , macar in Noaptea de Ajun.


O alta traditie de Craciun, foarte draga oamenilor, este sarutul sub vasc.Vascul este un simbol al iubirii,fertilitatii, pacii si al norocului. De Craciun, orice fata care sta sub o cranguta de vasc trebuie sa fie sarutata , ea nu poate refuza sarutul.Daca un cuplu indragostit se saruta sub vasc inseamna ca vor avea o relatie lunga si fericita. In unele tari acest obicei se practica si de Anul Nou.


Oricare ar fi traditiile si obiceiurile pe care le pastrati, bucurati-va de ele si de sarbatoarea pe care o slavesc : Craciunul.

0 comentarii: