BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

luni, 21 decembrie 2009

Primiti cu colindul ?Una dintre traditiile mele preferate este Colinda Ursului, sau Jocul Ursului.In unele zone cu acest colind se merge de Anul Nou, dar in altele se incepe din Ajunul Craciunului si tine pana la Boboteaza. Cetele de colindatori cutreiera satele si chiar orasele cu acest colind. Unii dintre ei sunt imbracati in blana de urs si danseaza pe langa cei care canta si bat tare in tobe. Semnificatia acestui ritual se gaseste in practicile si obiceiurile de iarna stravechi. Se crede ca simbolizeaza moartea si reinvierea naturii. Rostogolirea ursilor in cerc, "moartea" si "invierea" lor reprezinta succesiunea anotimpurilor,acest animal fiind capabil capabil sa invinga iarna si sa vesteasca primavara. Cultul ursului se gaseste si la geto-daci, care il considerau un animal sacru.
Ma bucur ca aceasta traditie inca se mai pastreaza si chiar gasim acesti "ursi" si pe la oras.Colind cu ursu` la Constantza
Vezi mai multe video Diverse


2 comentarii:

Loredana spunea...

foarte frumoase traditiile astea! mare pacat ca nu se pastreaza peste tot!
te asteapta un premiu la mine!
sarbatori cu multe bucurii iti doresc!

Loredana spunea...

la multi ani! sa fii sanatoasa, fericita si sa te bucuri de tot ce e frumos! acu stiu de ce iti place asa mult craciunul!
e sarbatoarea ta de suflet!
sa te bucuri de el si de o viata frumoasa!