marți, 29 noiembrie 2011
De Sfantul Andrei incep oficial Sarbatorile de iarna
Publicat de Wish la 10:48 0 comentarii
Etichete: Ganduri, Sarbatori, Superstitii, Traditii si Obiceiuri
Ce sunt colindele?
Colindele sunt cântece tradiționale care isi au originea in perioada precrestina. Termenul "colinda” este de origine latina si provine de la cuvantul latin "calendae“, derivat din verbul "calare“ ("a vesti“). Astfel, a colinda inseamna a vesti.
Colindele incep sa rasuna pe strazi incepand cu 23 decembrie pana pe 1 ianuarie. Iata ce spune Mircea Eliade despre obiceiul colindatului la romani :
"Ritualul se desfășoară de obicei începând din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), până dimineața zilei următoare. Grupul de șase până la treizeci de tineri (colindători) aleg un vătaf, care cunoaște obiceiurile tradiționale și vreme de patruzeci sau optsprezece zile ei se adună de patru, cinci ori pe săptămână, într-o casă anumită, ca să primească instrucția necesară. În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcați în straie noi ți împodobiți cu flori și zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete și bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele și să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră și după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă și își continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere și rostesc urările tradiționale. Colindătorii aduc sănătate și bogăție, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere și pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutură etc. După ce au străbătut întreg satul, grupul colindătorilor organizează o serbare la care iau parte toți tinerii.”
—Mircea Eliade în Istoria credințelor și ideilor religioase
Colinde, colinde
de Mihai Eminescu
Colinde, colinde!
E vremea colindelor,
Căci gheața se-ntinde
Asemeni oglinzilor
Și tremură brazii
Mișcând rămurelele,
Căci noaptea de azi-i
Când scânteie stelele.
Se bucur' copiii,
Copiii și fetele,
De dragul Mariei
Își piaptănă pletele,
De dragul Mariei
Ș-a Mântuitorului
Lucește pe ceruri
O stea călătorului.
Publicat de Wish la 10:39 0 comentarii
Etichete: Colinde, Traditii si Obiceiuri
vineri, 25 noiembrie 2011
O luna pana la Craciun
Fredonez "A venit, a venit iarna, pe la usi pe la feresti..." si sufletul imi salta de bucurie. Este anotimpul meu preferat si ma face sa ma simt copil.
Publicat de Wish la 03:49 1 comentarii
duminică, 20 noiembrie 2011
Miroase a iarna
Miroase a iarna si imi place tare mult! Copacii sunt inghetati, iar cand m-am trezit dimineata am crezut ca a nins :)) Imi place frigul acesta si mirosul de ger ! Abia astept primii fulgi de nea si bulgareala din miez de noapte !
Publicat de Wish la 01:50 1 comentarii
joi, 17 noiembrie 2011
Bradut si Sarbatori Trendy 2011
Da...exista trenduri si in impodobirea bradului si a casei. Exista designeri de globulete si tot felul de decoratiuni. O prietena de pe facebook m-a intrebat ce se poarta anul acesta in materie de impodobit bradul, pentru ca isi doreste sa il decoreze "ca la carte". I-am spus sa citeasca Povestea Globuletului Mov, sa vada cat de frumos este sa pastrezi globuletele vechi si sa le asculti povestile an de an, dar mi-a zis ca le pastreaza, ba mai mult, mi-a dezvaluit o traditie a familiei ei. In fiecare an cumpara un globulet pe care scrie anul si il pastreaza pentru fetita ei...O traditie frumoasa. Imi si imaginez cat de incantata va fi fiica sa cand va creste si va avea globuletele de cand era mica ...

Publicat de Wish la 11:02 0 comentarii
Etichete: Bradul de Craciun, Craciunul, Decoratiuni
miercuri, 16 noiembrie 2011
Zambete din copilarie

Prin nameti, în fapt de seara,
A plecat catre oras
Mos Craciun c-un iepuras
Înhamat la sanioara.
Drumurile-s troienite,
Noaptea vine, gerul creste…
Cu urechile ciulite
Iepurasul se grabeste.
Uite-o casa colo-n vale,
Cu ferestre luminate.
Mosul s-a oprit din cale,
Cu toiagu-n poarta bate:
- Buna seara, buna seara!
Iaca, vin cu sanioara Si cu daruri proaspete.
Bucurosi de oaspete?
- Bucurosi, bucurosi,
Striga glasuri de copii.
Mosule, de unde vii? -
Iaca, vin din mosi-stramosi,
Încarcat cu jucarii!
Noapte rece si albastra.
Ies copiii la fereastra,
Sa se uite cum coboara,
Prin troianul urias,
Mos Craciun c-un iepuras
Înhamat la sanioara.
marți, 15 noiembrie 2011
Veselie
Astazi sunt vesela :) Mi-am inceput ziua cu zambetul pe buze , cand azi- dimineata mi-am gasit articolul publicat pe sarbatorideiarna.ro . Este site-ul meu preferat de Craciun, pe care il urmaresc de 5 ani, inca de la aparitie. Deci, inca o data am observat ca fericirea vine din lucruri marunte iar viata ne este construita din clipe , din amintiri.
Publicat de Wish la 09:20 1 comentarii
Etichete: Ganduri
sâmbătă, 12 noiembrie 2011
Dimineti de noiembrie
Diminetile de noiembrie sunt frumoase, sunt reci dar totusi vesele. Numar zilele care au ramas pana la Craciun si ma bucur, dej simt magia in aer iar aseara am vazut la televizor reclama Coca-Cola de Sarbatori pentru acest sezon. E oficial ca se apropie Craciunul :) In magazine au aparut decoratiunile si dulciurile iar prin media se tot vorbeste depre vacante si concedii de Sarbatori.
Publicat de Wish la 03:51 2 comentarii
Etichete: Ganduri
marți, 8 noiembrie 2011
Povestea Globuletului Mov
Publicat de Wish la 09:59 1 comentarii
joi, 3 noiembrie 2011
Love,Love,Love
Poate suna a cliseu,dar iubirea este cel mai important lucru din lume. Datorita ei suntem pe pamant astazi,nu-i asa? Exista iubirea pentru Dumnezeu,iubirea Lui pentru noi , iubirea pentru parinti,pentru copii,pentru prieteni,pentru animale,pentru viata,pentru ceea ce ne inconjoara. Exista iubirea pentru Craciun !
Suntem ceea ce suntem datorita IUBIRII.
Publicat de Wish la 02:28 0 comentarii
marți, 1 noiembrie 2011
Ganduri de copil...
Craciunul este si va fi intodeauna o sarbatoare tare draga copiilor! Ce e mai frumos decat rasul unui copil in dimineata de Craciun? Ei sunt ingerasii care ne fac si pe noi sa zambim si sa ne bucuram si mai mult.
Traditii si obiceiuri specifice Sarbatorilor de Iarna
Ziua de 6 Decembrie este ziua Sf. Nicolae si dupa traditia populara, aceasta este prima zi de iarna.La romani, Sf. Nicolae este inchipuit ca un mos cu barba alba, care poate aduce ninsoarea scuturandu-si barbia .Datorita traditiei occidentale, Mos Nicolae este si cel care face cadouri celor mici. In seara din ajun parintii pun in incaltamintea copiilor pe care acestia si-o pregatesc cu mare grija, multe dulciuri si jucarii iar celor care nu au fost cuminti le pune o nuielusa.
O alta mare sarbatoare de suflet a romanilor este Craciunul, care mai este numita si sarbatoarea familiei. Craciunul se sarbatoreste in fiecare an la data de 25 Decembrie si reprezinta nasterea lui Iisus. La sate, indeosebi sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Una dintre cele mai raspandite obiceiuri la romani este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Astfel in ajunul Craciunului, cete de colindatori, costumate traditional, ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire, prosperitate, implinirea dorintelor in noul an. Colindatorii sunt asteptati in casele lucind de curatenie si frumos impodobite si sunt rasplatiti de gospodari cu covrigi, fructe, nuci, colacei sau chiar bani. Se aud colinde precum : " Steaua sus rasare", " Buna dimineata la Mos Ajun", " O, ce veste minunata ". O stea este de obicei infipta in varful bradului, simbolizand steaua de la Betleem, aparuta la nasterea lui Iisus. Bradul mai este impodobit cu dulciuri, globulete, beteala si alte ornamente. Craciunul este asteptat de copii cu nerabdare. Ei stiu ca Mos Craciun vine si le lasa cadouri sub brad . Oamenii merg la biserca si se bucura de Nasterea Domnului iar apoi se intorc acasa pentru a sarbatorii impreuna cu intreaga familie la o masa imbelsugata .
In noaptea de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie se sarbatoreste Revelionul. Aceasta trecere dintre ani este intampinata cu pocnitori si focuri de artificii. Termenul de Revelion vine din limba franceza si inseamna veghe sau ospat la miezul noptii. De aici si traditia de a avea o masa bogata si de a nu dormi in noptea dintre ani. Jocurile, muzica si urarile reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intampinarea binelui din anul ce urmeaza. In noaptea din Anul nou se umbla: " Plugusorul", " Jocul ursului", iar spre dimineata cu " Sorcova "," Semanatul " si cu " Capra " .
Sarbatorile de iarna sunt un prilej de mare bucurie si totodata un motiv de a ne petrece cu cei dragi clipe minunate.
Publicat de Wish la 10:39 1 comentarii