BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

marți, 29 noiembrie 2011

De Sfantul Andrei incep oficial Sarbatorile de iarna





















Odata cu ziua de Sfantul Andrei putem spune oficial ca s-a deschis sezonul Sarbatorilor de iarna! Gata, de acum putem asculta colinde, putem decora casa cu beteala si luminite colorate, putem simti agitatia din jur,putem sa ne facem lista de cadouri si planurile pentru petrecerile de Craciun si Revelion.

De asemenea, sarbatoarea Sfantului Andrei este plina de semnificatii. Cu totii stim celebrele superstitii legate de ungerea usilor cu usturoi sau cu visatul ursitului. Totodata, ziua Sfantului Andrei se mai numeste s Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Se crede ca lupul devine mai sprinten in aceasta zi si ca oricine ii iese in cale, fie vita , fie om, nu va scapa viu. In aceasta zi nu se lucreaza, nu se matura ( nici casa , nici grajdul) , tot de frica lupilor.

Mai mult informatii legate de traditiile si superstitiile zilei de Sfantul Andrei, puteti afla aici:
sau aici :

LA MULTI ANI tuturor celor care poarta acest nume sfant ! Va doresc multa sanatate si sa fiti inconjurati numai de zambete si voie buna :)

Ce sunt colindele?


Colindele sunt cântece tradiționale care isi au originea in perioada precrestina. Termenul "colinda” este de origine latina si provine de la cuvantul latin "calendae“, derivat din verbul "calare“ ("a vesti“). Astfel, a colinda inseamna a vesti.

Colindele incep sa rasuna pe strazi incepand cu 23 decembrie pana pe 1 ianuarie. Iata ce spune Mircea Eliade despre obiceiul colindatului la romani :


"Ritualul se desfășoară de obicei începând din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), până dimineața zilei următoare. Grupul de șase până la treizeci de tineri (colindători) aleg un vătaf, care cunoaște obiceiurile tradiționale și vreme de patruzeci sau optsprezece zile ei se adună de patru, cinci ori pe săptămână, într-o casă anumită, ca să primească instrucția necesară. În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcați în straie noi ți împodobiți cu flori și zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete și bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele și să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră și după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă și își continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere și rostesc urările tradiționale. Colindătorii aduc sănătate și bogăție, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere și pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutură etc. După ce au străbătut întreg satul, grupul colindătorilor organizează o serbare la care iau parte toți tinerii.”

—Mircea Eliade în Istoria credințelor și ideilor religioase


Colinde, colinde

de Mihai Eminescu


Colinde, colinde!

E vremea colindelor,

Căci gheața se-ntinde

Asemeni oglinzilor

Și tremură brazii

Mișcând rămurelele,

Căci noaptea de azi-i

Când scânteie stelele.

Se bucur' copiii,

Copiii și fetele,

De dragul Mariei

Își piaptănă pletele,

De dragul Mariei

Ș-a Mântuitorului

Lucește pe ceruri

O stea călătorului.

vineri, 25 noiembrie 2011

O luna pana la Craciun


Fredonez "A venit, a venit iarna, pe la usi pe la feresti..." si sufletul imi salta de bucurie. Este anotimpul meu preferat si ma face sa ma simt copil.

Mai e o luna pana la Craciun....o luna din anul 2011. A fost un an frumos care a trecut foarte repede. Si iata-ne din nou in prag de Sarbatoare... Cum va pregatiti,dragii mei? Incepeti curatenia? Decorati casele cu luminite colorate? Desenati geamurile ? Ascultati colinde? Teoretic, colindele incep sa rasune pe la radio incepand cu 1 decembrie, dar eu deja am inceput sa ascult cate o colinda...
Incepand cu Intrarea Maicii Domnului in Biserica se asculta colinde. Pentru voi cand incepe cu adevarat Sarbatoarea ? Cand incepeti sa va simtiti din nou copii ? Cand incepeti sa cumaparati cadouri?

Sa aveti o luna frumoasa, plina de zambete si voie buna, plina de sunet de colinde si de zurgalai :)
...Si sa nu uitam de zapada....

duminică, 20 noiembrie 2011

Miroase a iarna


Miroase a iarna si imi place tare mult! Copacii sunt inghetati, iar cand m-am trezit dimineata am crezut ca a nins :)) Imi place frigul acesta si mirosul de ger ! Abia astept primii fulgi de nea si bulgareala din miez de noapte !

De multe ori la sfarsitul lui noiembrie ningea si pe la noi... Cine stie, poate anul acesta iarna vine mai devreme :)

Sa aveti o duminica frumoasa !

joi, 17 noiembrie 2011

Bradut si Sarbatori Trendy 2011


Da...exista trenduri si in impodobirea bradului si a casei. Exista designeri de globulete si tot felul de decoratiuni. O prietena de pe facebook m-a intrebat ce se poarta anul acesta in materie de impodobit bradul, pentru ca isi doreste sa il decoreze "ca la carte". I-am spus sa citeasca Povestea Globuletului Mov, sa vada cat de frumos este sa pastrezi globuletele vechi si sa le asculti povestile an de an, dar mi-a zis ca le pastreaza, ba mai mult, mi-a dezvaluit o traditie a familiei ei. In fiecare an cumpara un globulet pe care scrie anul si il pastreaza pentru fetita ei...O traditie frumoasa. Imi si imaginez cat de incantata va fi fiica sa cand va creste si va avea globuletele de cand era mica ...


Deci, draga mea Alexandra, pentru ca ti-ai dorit sa afli cam ce se poarta anul acesta in materie de decoratiuni de Craciun , m-am documentat pentru tine ( bine, ca ne va fi de folos tuturor ).

Deja prin mall-uri, pe la magazinele cu specific ( gen Bamboo etc) ,au aparut colectiile de Craciun. Am observat globuletele voluminoase, in culorile traditionale , rosu,auriu si verde ( care sincer, nu vor da gres niciodata).

Am mai vazut o multime de ingerasi, de diferite marimi , de portelan,de sticla sau din paie. Apropo de paie, si anul trecut am vazut astfel de decoratiuni si vad ca se poarta si anul acesta. Un alt trend ar fi decoratiunile din lemn, gen traforaj. Sunt frumoase si de efect si ofera bradului un aer vintage . Tot pentru aerul vintage poti apela la turta dulce ,pe care sa o agati de crengute, sau la fructele uscate (feli de portocala sau lamaie). Totodata , poti atarna batonase de scortisoara si vanilie, legate cu fundite. Pe langa mireasma ametitoare ofera si originalitate. Poti inlocui traditionala beteala cu un sirag de margele sau cu funde.

Alte tipuri de globulete sunt cele pictate manual. Pot fi si un cadou frumos pentru cei dragi si arata superb si in bradutul tau. Apropo de brad, oricat de eco este un brad artificial, se poarta tot cel natural. Oricum, cu ocazia Sarbatorilor braduti tot vor fi taiati, asa ca mai bine cumparati unul si bucurati-va de el, decat sa il vedeti la gunoi in dimineata de Craciun.
Dar, daca vrei unul artificial sa sti ca se poarta alb sau mov. Da, chiar asa!

Nu uita de luminite. Orice fel de bradut ai avea , instalatia luminoase nu poate lipsi. De asemenea, o poti atarna si prin casa sau in balcon.Achizitioneaza-ti si niste lumanari parfumate pe care sa le asezi pe masa si sa le aprinzi seara.Nu uita de vesela!!! Canute, farfurii, pahare, toate trebuie sa fie cu Mos Craciun sau cu reni, iar in baie poti atarna un prosop tot cu o astfel de tema.

Spor la decorat !

miercuri, 16 noiembrie 2011

Zambete din copilarie

Nu stiu cum si de ce , dar saptamana aceasta m-am tot gandit la copilarie si mi-am tot amintit diverse momente frumoase petrecute in preajma sarbatorilor de iarna. Mi-am amintit de cadourile primite , de cum o pandeam ,impreuna cu sora mea ,pe mama in Noaptea de Ajun sa intre in camera....si cum adormeam si ne trezeam dimineata si gaseam sub brad ceea ce ne doream fara sa fi vazut picior de parinte... Cum am gasit jucaria mult visata in ghetute, cum m-am mirat cum de a stiut Mos Nicolae ce-mi doream eu, cum m-am intors cu spatele la Mos Craciun , spunand ca nu vreau sa-i recit nicio poezie si cum am inceput sa plang.

Sunt amintiri dragi,frumoase,cu parfum de brad si portocale. Apropo de portocale, azi mi-am cumparat cateva doar ca sa le simt mirosul si sa ma gandesc la Craciun :)


Acesta este rolul meu de la Serbarea Abecedarului. Eram atat de mandra pentru ca interpretam Iarna, anotimpul meu preferat!


















Si aceasta este una din poeziile mele preferate, pe care ne-o recita mereu mama :


Uite, vine Mos Craciun
de Otilia Cazimir

Prin nameti, în fapt de seara,

A plecat catre oras

Mos Craciun c-un iepuras

Înhamat la sanioara.

Drumurile-s troienite,

Noaptea vine, gerul creste…

Cu urechile ciulite

Iepurasul se grabeste.

Uite-o casa colo-n vale,

Cu ferestre luminate.

Mosul s-a oprit din cale,

Cu toiagu-n poarta bate:

- Buna seara, buna seara!

Iaca, vin cu sanioara Si cu daruri proaspete.

Bucurosi de oaspete?

- Bucurosi, bucurosi,

Striga glasuri de copii.

Mosule, de unde vii? -

Iaca, vin din mosi-stramosi,

Încarcat cu jucarii!

Noapte rece si albastra.

Ies copiii la fereastra,

Sa se uite cum coboara,

Prin troianul urias,

Mos Craciun c-un iepuras

Înhamat la sanioara.


marți, 15 noiembrie 2011

Veselie


Astazi sunt vesela :) Mi-am inceput ziua cu zambetul pe buze , cand azi- dimineata mi-am gasit articolul publicat pe sarbatorideiarna.ro . Este site-ul meu preferat de Craciun, pe care il urmaresc de 5 ani, inca de la aparitie. Deci, inca o data am observat ca fericirea vine din lucruri marunte iar viata ne este construita din clipe , din amintiri.

Sper sa va placa si voua articolul pe care il gasiti aici :

Va dorec si voua sa aveti o zi minunata :)

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Dimineti de noiembrie


Diminetile de noiembrie sunt frumoase, sunt reci dar totusi vesele. Numar zilele care au ramas pana la Craciun si ma bucur, dej simt magia in aer iar aseara am vazut la televizor reclama Coca-Cola de Sarbatori pentru acest sezon. E oficial ca se apropie Craciunul :) In magazine au aparut decoratiunile si dulciurile iar prin media se tot vorbeste depre vacante si concedii de Sarbatori.

Voi unde va ganditi sa plecati? Mie de Craciun imi place sa stau acasa, sa ma bucur de bradutul meu si de caldura familiei . Dar de Revelion parca ar merge o fuga pe la munte....
In dimineata asta am ascultat muzica, am trebaluit prin casa si m-am bucurat de soarele de noiembrie. Se apropie decembrie.....mai sunt 43 de zile pana vine Mosu'. Parca deja se aud zurgalaii....

Un weekend superb va doresc :)


marți, 8 noiembrie 2011

Povestea Globuletului Mov


Iubesc Craciunul pentru ca ma face sa ma simt din nou copil. Imi aduce aminte de copilaria in care urmaream cu uimire globuletele din brad, le
numaram si ma jucam cu ele. Pastrez si acum unul dintre ele, Globuletul Mov cu casuta ninsa, preferatul meu. Prefer decoratiunile vechi celor noi pentru ca simt ca au o poveste de spus . Povestea Nasterii Domnului, de fiecare data altfel si totusi aceeasi, povestea copilariei mele si a sarbatorilor de iarna.
Mereu am crezut ca Sarbatoarea magica a Craciunului este facuta din traditii. Ma refer la traditii personale, fiecare familie le are pe ale ei,nu? Fie ca este vorba despre o bulgareala in miez de noapte,colindatul prin vecini sau pe la anumite rude, impodobitul bradului intr-un anumit fel,aceste traditii ne fac sarbatorile unice. Prezenta Globuletului Mov in bradutul meu de Craciun este una din aceste traditii, de altfel, tare draga mie.
Povestea Globuletului Mov incepe cu mult timp in urma, demult, pe cand privea timid din brad la Mos Gerila si asculta colindele cantate pe furis . De atunci, frumosul globulet este scos din cutia prafuita si asezat intr-un bradut . Cu fiecare an ce trece devine mai frumos si are mai multe povesti de spus. Cand eram copil era jucaria mea preferata din brad. Stateam si il priveam ascultandu-i povestile si urmarindu-l printre luminitele multicolore. Il am de la mama mea, care il pastreaza de cand avea vreo 3 ani. A fost si preferatul ei dar mi l-a dat mie.

Pe langa Globuletul Mov(care este cel mai "batran") mai am si un Mos Craciun Revolutionar( cumparat chiar pe 22.12.1989) si un Mos Gerila ( care la origine cred ca era rosu iar acum e mai mult rozaliu ). Ele sunt decoratiunile mele preferate, au tot timpul locul lor in bradut ( chiar daca mereu este alt brad) si cand deschid cutia parca imi zambesc si abia asteapta sa fie scoase la lumina si atarnate , abia asteapta sa imi mai spuna povesti.

Pastrati decoratiunile vechi, nu le aruncati. Stiu ca este frumos sa iti cumperi an de an globulete noi, dar pastrati si din cele vechi cateva. Nu cred ca se demodeaza, nu cred ca exista un anumit trend in impodobirea bradului, chiar daca in fiecare sezon ies tot felul de noutati . Cred ca cel mai mult conteaza ceea ce simti, iar de fiecare data cand scoti globuletele vechi iti aduci aminte de toate momentele frumoase petrecute in jurul bradului. Ele vor purta Spiritul Craciunului si il vor aduce in casa si sufletul tau.




joi, 3 noiembrie 2011

Love,Love,Love


Poate suna a cliseu,dar iubirea este cel mai important lucru din lume. Datorita ei suntem pe pamant astazi,nu-i asa? Exista iubirea pentru Dumnezeu,iubirea Lui pentru noi , iubirea pentru parinti,pentru copii,pentru prieteni,pentru animale,pentru viata,pentru ceea ce ne inconjoara. Exista iubirea pentru Craciun !
Suntem ceea ce suntem datorita IUBIRII.

Poate veti spune ca exista oameni care nu iubesc. Eu va voi spune ca este imposibil. Trebuie sa iubeasca ceva,un lucru, sau trebuie sa fi fost iubit candva,dar a uitat.Poate ca viata l-a facut sa ascunda undeva toate aceste sentimente frumoase si sa se schimbe. Sa devina inchis in el si morocanos. Dar, poate, intr-o buna zi,cineva sau ceva il va face sa se schimbe, sa scoata la iveala particica aia din sufletul lui care a fost intunecata atata vreme.
Dragostea este motorul care pune in miscare aceasta lume. Este sentimentul cel mai inaltator. Cand ati spus ultima oara "Te iubesc"? Nu conteaza cui. Parintilor,prietenilor,copiilor... daca nu mai tineti minte...duceti-va repede si spuneti-le. Aratati-le celor din jur cat de mult inseamna pentru voi. Cu sigutanta le veti insenina ziua si le veti aduce zambetul pe buze.
Va las in continuare cu cea mai cunoscuta melodie despre dragoste, "All you need is love" -The Beatles...pentru ca nu avem nevoie decat de dragoste :)

marți, 1 noiembrie 2011

Ganduri de copil...


Craciunul este si va fi intodeauna o sarbatoare tare draga copiilor! Ce e mai frumos decat rasul unui copil in dimineata de Craciun? Ei sunt ingerasii care ne fac si pe noi sa zambim si sa ne bucuram si mai mult.

In continuare v-am pregatit o surpriza :) Iata cateva compuneri si poezioare despre iarna si Craciun,scrise de elevii mei de la clasa a V a. Sunt copii talentati care au surprins cu a lor naivitate frumusetea anotimpului hibernal si a Sarbatorii Magice.
Haideti sa ne simtim si noi putin copii,cu aceasta ocazie :)

Sarbatorile de iarna la romani


" Sarbatorile de iarna la romani sunt minunate. Sarbatorile sunt urmatoarele :
Sfantul Nicolae este un sfant care ii protejeaza pe cei ce ii poarta numele,cum ar fi : Nicoleta,Nicolae,Nicolas,cum sunt eu. Acesta iubeste toti copiii.,le lasa cadouri,dulciuri,jucarii in ghetute.
Craciunul . Aceasta sarbatoare este speciala si nu stiu cum sa o mai descriu fiindca atunci s-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos. De Craciun se pun luminite la case, se canta colinde si lumea face mancaruri,care mai de care mai bune,iar copiii cuminti primesc sub brad daruri de la Mos Craciun.
Revelionul . Acest obicei,fiindca nu este tocmai o sarbatoare,este foarte special fiindca reprezinta trecerea intr-un nou an si plecarea altuia. De Revelion se arunca artificii,se bea sampanie (chiar si copiii beau sampanie pentru copii) si se chefuieste .
Sfantul Vasile . De Sfantul Vasile se tin slujbe foarte frumoase la biserica si este un Sfant la fel de important ca toti ceilalti.
Boboteaza. Boboteaza reprezinta ziua in care Ioan Botezatorul l-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Sfantul Ion,este un sfant la fel de important ca si ceilalti si incheie perioada sarbatorilor de iarna .
Concluzia este ca nu exista sarbatori sau obiceiuri romanesti urate,toate sunt minunate. "

de PARNEA NICOLAS FILIP
clasa a V a



Traditii si obiceiuri specifice Sarbatorilor de Iarna


Ziua de 6 Decembrie este ziua Sf. Nicolae si dupa traditia populara, aceasta este prima zi de iarna.La romani, Sf. Nicolae este inchipuit ca un mos cu barba alba, care poate aduce ninsoarea scuturandu-si barbia .Datorita traditiei occidentale, Mos Nicolae este si cel care face cadouri celor mici. In seara din ajun parintii pun in incaltamintea copiilor pe care acestia si-o pregatesc cu mare grija, multe dulciuri si jucarii iar celor care nu au fost cuminti le pune o nuielusa.

O alta mare sarbatoare de suflet a romanilor este Craciunul, care mai este numita si sarbatoarea familiei. Craciunul se sarbatoreste in fiecare an la data de 25 Decembrie si reprezinta nasterea lui Iisus. La sate, indeosebi sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Una dintre cele mai raspandite obiceiuri la romani este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Astfel in ajunul Craciunului, cete de colindatori, costumate traditional, ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire, prosperitate, implinirea dorintelor in noul an. Colindatorii sunt asteptati in casele lucind de curatenie si frumos impodobite si sunt rasplatiti de gospodari cu covrigi, fructe, nuci, colacei sau chiar bani. Se aud colinde precum : " Steaua sus rasare", " Buna dimineata la Mos Ajun", " O, ce veste minunata ". O stea este de obicei infipta in varful bradului, simbolizand steaua de la Betleem, aparuta la nasterea lui Iisus. Bradul mai este impodobit cu dulciuri, globulete, beteala si alte ornamente. Craciunul este asteptat de copii cu nerabdare. Ei stiu ca Mos Craciun vine si le lasa cadouri sub brad . Oamenii merg la biserca si se bucura de Nasterea Domnului iar apoi se intorc acasa pentru a sarbatorii impreuna cu intreaga familie la o masa imbelsugata .

In noaptea de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie se sarbatoreste Revelionul. Aceasta trecere dintre ani este intampinata cu pocnitori si focuri de artificii. Termenul de Revelion vine din limba franceza si inseamna veghe sau ospat la miezul noptii. De aici si traditia de a avea o masa bogata si de a nu dormi in noptea dintre ani. Jocurile, muzica si urarile reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intampinarea binelui din anul ce urmeaza. In noaptea din Anul nou se umbla: " Plugusorul", " Jocul ursului", iar spre dimineata cu " Sorcova "," Semanatul " si cu " Capra " .

Sarbatorile de iarna sunt un prilej de mare bucurie si totodata un motiv de a ne petrece cu cei dragi clipe minunate.


de BELESICA SABRINA
CLASA A V A

Aspectul iernii


"Ce minunat este sa privesti pe fereastra in acest anotimp...
Iarna imbina frumosul cu placutul : asezarea fulgilor de nea,caldura de la gura sobei. Cantecele de iarna imi umple sufletul cu armonie iar emisiunile TV vorbesc doar despre Craciun. Abia astept Craciunul! Afara,prin albul pur al zapezii,se vaad casele frumos impodobite cu ghirlnde si cu luminite.
Ti se umple sufletul cu gingasia iernii.
Este Ajunul Craciunului. O noapte friguroasa. Oare cat este ceasul? Ora este 02.35...nu se poate! Oare Mosul mi-o fi adus ceva? Merg la brad si vad o groaza de daruri. Toate sunt ale mele. Pe masa gasesc o scrisoare : " Draga Mosului,ai fost foarte cuminte acum fa un pas in spate si priveste!"
Il ascult pe Mosu' si vad un tigru de plus! Nu indraznesc sa desfac si celelalte cadouri dar ma culc fericita ! "

de MUSTATA DIANA
clasa a V a






O frumoasa zi de iarna


"Era o zi friguroasa,dar totusi frumoasa , de iarna . Zapada , asemeni unei rochii de matase, acoperea intreg satul.
Stateam in pragul usii vazand cum alti fulgi cad usor pe pamant. Ninsoarea s-a oprit,abia asteptam sa ies afara si cum mai si iesit,un alt val de fulgi argintii au inceput sa cada de printre nori.
Eu cu bratele intinse simteam ca zbor,dar,deodata,un mic fulg imi cazu in palma si auzeam cum imi sopteste :
-Draga fetita,iubirea ta nespusa pentru iarna m-a facut sa cobor in palma ta pentru a-ti spune ca te-am urmarit de printre nori si am vazut cat de nerabdatoare erai sa vina iarna...
-Mic fulgisor de nea,da, este adevarat,ador iarna! Dar am o nelamurire ....
-Ce nalamurire ai, dulce fetita?
-Tu cum poti vorbi,deoarece esti un fulg de nea?il intreb eu speriata.
-Stiai ca orice persoana are un inger pazitor?
-Da,stiam,dar de ce ma intrebi asta?
-Pentru ca eu sunt ingerul tau pazitor!
Eram uimita de ceea ce am auzit incat abia mai puteam scoate un cuvant...
-Dar cum se poate...tu nu arati a inger?
-Da,deoarece am luat aceasta infatisare pentru a-ti putea vorbi.
Mie nu-mi venea sa cred,dar pana la urma mi-am dat seama de doua lucruri. Unul,ca ingerasii nostri pazitori pot lua orice forma pentru a comunica cu noi,al doilea este ca nu voi uita aceasta intamplare niciodata.
Dupa discutia lunga cu fulgul de nea,ne-am luat ramas bun,iar fulguletul incepu,incet,incet,sa se topeasca. Inainte de asta mi-a promis ca ne vom mai revedea,dar poate sub o alta infatisare..."

de ANUTI AYLIN
CLASA A V A



Iarna

A venit iarna
O,ce bucurie!
Fulgi de nea
Cad intr-o veselie!

Copiii alearga
Printre fulgi de nea
Craiasa Zapezii
A sosit si ea !

Copiii sunt cuminti
Pentru Mos Craciun
Ca sa le lase
Tot ce este bun!

de ANUTI AYLIN
CLASA A V A




Iarna

Iata, vine iarna grea,
Cu zapada cea dorita
Peste drumuri,peste tari
Ca o plapuma-argintie
Se aseaza pe campie.

Ninge,ninge toata ziua,
Tot mai mult si mai frumos.
Pe un deal de flori uscate
Ninge,ninge mai frumos.

Iata,vin colindatori,
Sa ureze de sarbatori
Voie buna,sanatate
Pentru anul urmator.

de BUCOVALA ALEXANDRA
CLASA A V A



Sper ca v-au placut si ca v-au adus zambetul pe buze :)