BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

marți, 1 noiembrie 2011

Ganduri de copil...


Craciunul este si va fi intodeauna o sarbatoare tare draga copiilor! Ce e mai frumos decat rasul unui copil in dimineata de Craciun? Ei sunt ingerasii care ne fac si pe noi sa zambim si sa ne bucuram si mai mult.

In continuare v-am pregatit o surpriza :) Iata cateva compuneri si poezioare despre iarna si Craciun,scrise de elevii mei de la clasa a V a. Sunt copii talentati care au surprins cu a lor naivitate frumusetea anotimpului hibernal si a Sarbatorii Magice.
Haideti sa ne simtim si noi putin copii,cu aceasta ocazie :)

Sarbatorile de iarna la romani


" Sarbatorile de iarna la romani sunt minunate. Sarbatorile sunt urmatoarele :
Sfantul Nicolae este un sfant care ii protejeaza pe cei ce ii poarta numele,cum ar fi : Nicoleta,Nicolae,Nicolas,cum sunt eu. Acesta iubeste toti copiii.,le lasa cadouri,dulciuri,jucarii in ghetute.
Craciunul . Aceasta sarbatoare este speciala si nu stiu cum sa o mai descriu fiindca atunci s-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos. De Craciun se pun luminite la case, se canta colinde si lumea face mancaruri,care mai de care mai bune,iar copiii cuminti primesc sub brad daruri de la Mos Craciun.
Revelionul . Acest obicei,fiindca nu este tocmai o sarbatoare,este foarte special fiindca reprezinta trecerea intr-un nou an si plecarea altuia. De Revelion se arunca artificii,se bea sampanie (chiar si copiii beau sampanie pentru copii) si se chefuieste .
Sfantul Vasile . De Sfantul Vasile se tin slujbe foarte frumoase la biserica si este un Sfant la fel de important ca toti ceilalti.
Boboteaza. Boboteaza reprezinta ziua in care Ioan Botezatorul l-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Sfantul Ion,este un sfant la fel de important ca si ceilalti si incheie perioada sarbatorilor de iarna .
Concluzia este ca nu exista sarbatori sau obiceiuri romanesti urate,toate sunt minunate. "

de PARNEA NICOLAS FILIP
clasa a V a



Traditii si obiceiuri specifice Sarbatorilor de Iarna


Ziua de 6 Decembrie este ziua Sf. Nicolae si dupa traditia populara, aceasta este prima zi de iarna.La romani, Sf. Nicolae este inchipuit ca un mos cu barba alba, care poate aduce ninsoarea scuturandu-si barbia .Datorita traditiei occidentale, Mos Nicolae este si cel care face cadouri celor mici. In seara din ajun parintii pun in incaltamintea copiilor pe care acestia si-o pregatesc cu mare grija, multe dulciuri si jucarii iar celor care nu au fost cuminti le pune o nuielusa.

O alta mare sarbatoare de suflet a romanilor este Craciunul, care mai este numita si sarbatoarea familiei. Craciunul se sarbatoreste in fiecare an la data de 25 Decembrie si reprezinta nasterea lui Iisus. La sate, indeosebi sunt pastrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Una dintre cele mai raspandite obiceiuri la romani este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Astfel in ajunul Craciunului, cete de colindatori, costumate traditional, ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire, prosperitate, implinirea dorintelor in noul an. Colindatorii sunt asteptati in casele lucind de curatenie si frumos impodobite si sunt rasplatiti de gospodari cu covrigi, fructe, nuci, colacei sau chiar bani. Se aud colinde precum : " Steaua sus rasare", " Buna dimineata la Mos Ajun", " O, ce veste minunata ". O stea este de obicei infipta in varful bradului, simbolizand steaua de la Betleem, aparuta la nasterea lui Iisus. Bradul mai este impodobit cu dulciuri, globulete, beteala si alte ornamente. Craciunul este asteptat de copii cu nerabdare. Ei stiu ca Mos Craciun vine si le lasa cadouri sub brad . Oamenii merg la biserca si se bucura de Nasterea Domnului iar apoi se intorc acasa pentru a sarbatorii impreuna cu intreaga familie la o masa imbelsugata .

In noaptea de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie se sarbatoreste Revelionul. Aceasta trecere dintre ani este intampinata cu pocnitori si focuri de artificii. Termenul de Revelion vine din limba franceza si inseamna veghe sau ospat la miezul noptii. De aici si traditia de a avea o masa bogata si de a nu dormi in noptea dintre ani. Jocurile, muzica si urarile reprezinta alungarea raului din anul ce se incheie si intampinarea binelui din anul ce urmeaza. In noaptea din Anul nou se umbla: " Plugusorul", " Jocul ursului", iar spre dimineata cu " Sorcova "," Semanatul " si cu " Capra " .

Sarbatorile de iarna sunt un prilej de mare bucurie si totodata un motiv de a ne petrece cu cei dragi clipe minunate.


de BELESICA SABRINA
CLASA A V A

Aspectul iernii


"Ce minunat este sa privesti pe fereastra in acest anotimp...
Iarna imbina frumosul cu placutul : asezarea fulgilor de nea,caldura de la gura sobei. Cantecele de iarna imi umple sufletul cu armonie iar emisiunile TV vorbesc doar despre Craciun. Abia astept Craciunul! Afara,prin albul pur al zapezii,se vaad casele frumos impodobite cu ghirlnde si cu luminite.
Ti se umple sufletul cu gingasia iernii.
Este Ajunul Craciunului. O noapte friguroasa. Oare cat este ceasul? Ora este 02.35...nu se poate! Oare Mosul mi-o fi adus ceva? Merg la brad si vad o groaza de daruri. Toate sunt ale mele. Pe masa gasesc o scrisoare : " Draga Mosului,ai fost foarte cuminte acum fa un pas in spate si priveste!"
Il ascult pe Mosu' si vad un tigru de plus! Nu indraznesc sa desfac si celelalte cadouri dar ma culc fericita ! "

de MUSTATA DIANA
clasa a V a






O frumoasa zi de iarna


"Era o zi friguroasa,dar totusi frumoasa , de iarna . Zapada , asemeni unei rochii de matase, acoperea intreg satul.
Stateam in pragul usii vazand cum alti fulgi cad usor pe pamant. Ninsoarea s-a oprit,abia asteptam sa ies afara si cum mai si iesit,un alt val de fulgi argintii au inceput sa cada de printre nori.
Eu cu bratele intinse simteam ca zbor,dar,deodata,un mic fulg imi cazu in palma si auzeam cum imi sopteste :
-Draga fetita,iubirea ta nespusa pentru iarna m-a facut sa cobor in palma ta pentru a-ti spune ca te-am urmarit de printre nori si am vazut cat de nerabdatoare erai sa vina iarna...
-Mic fulgisor de nea,da, este adevarat,ador iarna! Dar am o nelamurire ....
-Ce nalamurire ai, dulce fetita?
-Tu cum poti vorbi,deoarece esti un fulg de nea?il intreb eu speriata.
-Stiai ca orice persoana are un inger pazitor?
-Da,stiam,dar de ce ma intrebi asta?
-Pentru ca eu sunt ingerul tau pazitor!
Eram uimita de ceea ce am auzit incat abia mai puteam scoate un cuvant...
-Dar cum se poate...tu nu arati a inger?
-Da,deoarece am luat aceasta infatisare pentru a-ti putea vorbi.
Mie nu-mi venea sa cred,dar pana la urma mi-am dat seama de doua lucruri. Unul,ca ingerasii nostri pazitori pot lua orice forma pentru a comunica cu noi,al doilea este ca nu voi uita aceasta intamplare niciodata.
Dupa discutia lunga cu fulgul de nea,ne-am luat ramas bun,iar fulguletul incepu,incet,incet,sa se topeasca. Inainte de asta mi-a promis ca ne vom mai revedea,dar poate sub o alta infatisare..."

de ANUTI AYLIN
CLASA A V A



Iarna

A venit iarna
O,ce bucurie!
Fulgi de nea
Cad intr-o veselie!

Copiii alearga
Printre fulgi de nea
Craiasa Zapezii
A sosit si ea !

Copiii sunt cuminti
Pentru Mos Craciun
Ca sa le lase
Tot ce este bun!

de ANUTI AYLIN
CLASA A V A




Iarna

Iata, vine iarna grea,
Cu zapada cea dorita
Peste drumuri,peste tari
Ca o plapuma-argintie
Se aseaza pe campie.

Ninge,ninge toata ziua,
Tot mai mult si mai frumos.
Pe un deal de flori uscate
Ninge,ninge mai frumos.

Iata,vin colindatori,
Sa ureze de sarbatori
Voie buna,sanatate
Pentru anul urmator.

de BUCOVALA ALEXANDRA
CLASA A V A



Sper ca v-au placut si ca v-au adus zambetul pe buze :)

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumoase povestioarele !!!